Nyelvek

"Szögedön két abszolút van: az alsóvárosi templom és a Tisza" /Bálint Sándor/

A szeged-alsóvárosi Havi Boldogasszony templom és kolostor középkori és gótikus falai között és a barokk templomban a látogatók megismerkedhetnek a ferencesek és Szeged múltjával. A ferencesek Alsóvároson, Szeged parasztvárosnak nevezett részén 1444-ben telepedtek le. A ma álló templomot 1503-ban szentelték fel. A ferencesek évszázadokon keresztül gondoskodtak a környék lakóinak lelki életéről, de hatással voltak mindennapjaikra is: a fűszerpaprika meghonosítása és a napsugaras házoromzat is hozzájuk köthető, a török időkben pedig orvosi, oktatói feladatokat is elláttak. A török utáni időkben nagyarányú átalakítások kezdődtek: ekkor alakult ki a templom ma is látható barokk berendezése és vált teljessé a kolostor épülete.

A kiállítás a szegedi ferences közösség életén és az általuk megőrzött kincseken keresztül visszavezeti a turistákat a 16-18. századok világába. A látogatók bepillanthatnak olyan, eddig rejtett részletekbe, mint a kőtár, a kolostorkert, a quadrum (belső kert), a refektórium (ebédlő) vagy az első emeleti könyvtártermek.

A vetítőteremben helyet foglalva bepillantást nyerhetnek a szerzetesek mindennapjaiba is. A kiállítótermekben a ferences rend történelmével, szimbólumaival ismerkedhetnek meg a látogatók, de olyan művészettörténeti ritkaságokat is megcsodálhatnak, mint Marchiai Szent Jakab 15. századból származó székét, Mátyás király palástjából kialakított casulát, a 17. századi fogadalmi képet és augsburgi úrmutatót a 18. századból, a Szilassy kelyhet vagy a kínai ferences misszió által gyűjtött gyermekjátékokat.