Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

A csírák a legjobb táplálékkiegészítők

A legtöbbünk általában, amikor a táplálékkiegészítésről van szó, akkor egyből a drogériák polcain kapható étrend-kiegészítőkhöz fordul, holott létezik egy sokkal jobb megoldás erre, ami nem más, mint az otthoni csíráztatás.

A különböző magokból kinövő szárkezdemények ugyanis igazán tiszta, komplex, és kalóriaszegény tápanyagforrások, amelyek szó szerint színesítik az étrendünket és az életünket is.

A csíráztatásra szánt magoknak mind-mind különböző erényeik vannak

Ahogy a belőlük kifejlődő zöldségeknek és növényeknek is megvannak a maga előnyeik, úgy a csíráknak is, amelyekből most megmutatunk néhányat.

A búzacsíra például javítja az emésztést, tisztítja a májat, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet, de immunrendszer-erősítőként sem utolsó. A fehérjében és más egyéb olyan növényi anyagokban dúskáló hajdinacsíra pedig serkenti az agyműködést, továbbá javítja a koncentrációt és a memóriát.

Aztán ott van még a lencsecsíra, amely igazán hasznos kiegészítője lehet a cukorbeteg diétának, mivel a magas rost- és pektintartalma miatt képes csökkenteni az étkezések után fellépő hirtelen vércukorszint-emelkedést.

De nem feledkezhetünk meg a könnyen emészthető mungóbab csíráról és brokkoli csíráról sem, amelyek mindegyike magas C-vitamin tartalommal bír, de az általános immunerősítő hatásuk miatt is jól jöhetnek.

Tippek az elfogyasztásukhoz

A csíraevés egyik legfontosabb szabálya, hogy mindig nyers formában történjen. A főzés során ugyanis a vízben oldódó vitaminok és az enzimek tönkremennek.

Elrághatjuk őket akár önmagukban is, de felvagdosva rászórhatjuk vajas rozskenyérre, vagy belekeverhetjük őket salátába, levesbe illetve főzelékekbe. Sőt, ha megszárítjuk a csírákat, akkor akár lisztté is őrölhetjük őket, és később ebből süthetünk valamit.