Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hogyan készíthetünk saját gyümölcslevet?

Bár a szupermarketekben kapható gyümölcslevek többségére ugyan rá van írva az, hogy százszázalékos, de ettől függetlenül még óriási különbségek lehetnek az egyes termékek minősége között.

Ezért is érdemes a nyári hónapokat kihasználni, és a friss gyümölcsökből házi leveket gyártani, amely egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. Ha van otthon gyümölcsprésünk, és követjük az alábbi utasításokat, akkor az elkészítés nem fog gondot okozni.

Előkészítő lépések

A folyamat első lépéseként mossuk meg a gyümölcsöt alaposan, majd daráljuk le, hogy könnyebben lehessen préselni! Fontos azonban, hogy ne legyen teljesen pépes állagú, hanem legyenek benne apró gyümölcsdarabkák is.

A préselés folyamata

Tegyük a zúzalékot a gyümölcsprésbe, és préseljük le! Majd egy tea- vagy másfajta konyhai szűrő segítségével szűrjük át, hogy véletlenül se maradjanak benne gyümölcsdarabok, vagy akár mag!

Miután pedig ezzel megvagyunk, érdemes a lébe még egy kevés aszkorbinsavat (10 literhez elég 1 kávéskanálnyi) is tenni, mivel megakadályozza az oxidációs barnulást. Ezt követően rakjuk be levet a hűtőbe, ahol körülbelül 2-3 napig eláll.

Abban az esetben viszont, ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni a friss gyümölcslevet, akkor le is fagyaszthatjuk akár.

Fagyasztás

Ahhoz, hogy ezt helytakarékosan lehessen megoldani, egy kicsit rafináltnak kell lenni. Vegyünk egy üres gyümölcsleves dobozt, és vágjuk le a tetejét, majd rakjunk bele egy nagyobb méretű nylon fagyasztó tasakot! Ebbe pedig töltsük bele a gyümölcslevet, és állítva helyezzük be a fagyasztóba!

Miután megfagyott a tasak tartalma, vegyük ki a dobozból, és zárjuk le! Az így kapott kis téglává fagyott gyümölcslé kockákat pedig már egyszerűbben tudjuk majd tárolni a fagyasztóban.