Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Milyen dolgokra kell odafigyelni a műszaki átvétel során?

Egy újonnan épült lakás átvétele bár elsőre egyszerűnek tűnik, de ez az eljárás számos olyan buktatót rejthet, amely később megbosszulhatja magát. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben összeírjuk azt, hogy mit nézzünk meg a műszaki átvételnél.

Alapterület

A kivitelezők hajlamosak arra, hogy a megkötött szerződésben nem a nettó alapterületet tüntetik fel, hanem beleszámolják a lakás méretébe a válaszfalakat és a villamos vezeték gerincágát is. Így elég nagy meglepetés érhet minket a beköltözés után, hogy a megvásárolt 50 négyzetméteres lakásból jóval kevesebbet tudunk hasznosítani.

Főként ezért is fontos, hogy a szerződésbe a nettó alapterület kerüljön. De még ez sem jelent garanciát arra, hogy a végén nem lesznek méretbeli különbségek, emiatt a műszaki átvétel során érdemes centit ragadnunk, és, ha azt tapasztaljuk, hogy az eltérés 3-6% között van, akkor lehetőségünk adódik arra, hogy faragjunk kicsit a vételárból. Abban az esetben pedig, ha a különbség meghaladja a 6%-ot, akkor megtagadhatjuk a birtokbavételt.

Egyéb a rendeltetésszerű használatot akadályozó hibák

Az alapterület mellett a nyílászárókkal is elég gyakran adódik probléma, ezért a műszaki átvétel során ezeket is tanácsos lecsekkolni. Nézzük meg, hogy az ajtók megfelelően nyílnak-e, a kilincsek jó helyre vannak-e felszerelve, továbbá az ajtókeret és az ajtó, valamint a küszöb és az ajtókeret között van-e rés! Ugyanez vonatkozik természetesen az ablakokra is.

Ezután ideje áttérni a burkolati hibákra, ha elszeretnénk kerülni azt a kellemetlen szituációt, hogy azután vesszük észre, hogy valaki felsértette a padlót, vagy egy lyuk tátong a szoba közepén, miután már mindent összeszereltünk, és a helyére raktunk.

Nem feledkezhetünk meg azonban az elektromosság ellenőrzéséről sem. Ez ugyan egy tipikusan olyan pont, amelynek a garanciális javítását a kivitelező nem tudja megtagadni, de a saját életünket könnyítjük meg azzal, ha már a műszaki átvétel során a vele kapcsolatos hiányosságokat észrevesszük. Ezenkívül érdemes még vízmértékkel ellenőrizni a fal egyenletességét, és megnézni, hogy a gégecső, a csaptelepek, a lefolyók és víznyomás is megfelelő-e.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor kérjünk profi segítséget!

A műszaki átvételt természetesen mi magunk is véghez vihetjük, de ha netalántán egy adott hiba, amit nem vettünk észre a beköltözés után jelentkezik, akkor az eladó garantáltan arra fog hivatkozni, hogy az már a lakás átvétele után keletkezett. Egy profi műszaki ellenőr viszont egyből kiszúrja mindazokat a dolgokat, amelyen a mi avatatlan szemünk átsiklott. Ezért mindenképpen érdemes profi segítséget igénybe venni.