Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Online magazin
Online magazin
Ha túl gyakran eszünk egészségtelen ételeket, az idővel lerakódott plakkokat eredményezhet az artériák falain, és ronthatja a szív fontos funkcióit. Bizonyos tápanyagban gazdag élelmiszerek viszont ennek pont az ellenkezőjét eredményezik, amelyekből szeretnék a mai cikkünkben bemutatni néhányat.
Ha hetente néhányszor elfogyasztunk 30 gramm 70 százalékos vagy magasabb kakaótartalmú étcsokoládét, az javíthatja a keringést, csökkentheti a gyulladást valamint az LDL-koleszterin oxidációját, amely során a molekula a szabadgyökökkel lép reakcióba. Arról nem is beszélve, hogy az étcsokoládé gazdag oldható rostokban és olyan ásványi anyagokban is, mint a vas és a magnézium.
A kelkáposzta, a mángold és a spenót fogyasztása rendkívül előnyös lehet, mivel kiváló forrásai az A-, C- és a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitaminnak. Ráadásul élelmi rostot is tartalmaznak, amely csökkentheti a koleszterinszintet. A javasolt napi mennyiség belőlük fél csésze főzve, vagy egy teljes csésze nyersen.
A teljes kiőrlésű gabonák három fontos részből tevődnek össze – a korpa, a csíra és a keményítőtartalmú endospermium, amelyek mindegyike élelmi rostot biztosít, és egészségesen tartja az artériákat. Mindemellett pedig az emésztést is támogatják, és csökkenthetik a krónikus gyulladásokat. Legalább 25 gramm fogyasztása javasolt belőlük naponta.
Egy csésze áfonya vagy nyolc közepes méretű eper hetente háromszor történő elfogyasztása segíthet az artériák tágításában, és megakadályozza a plakk felhalmozódását, mivel nagy mennyiségű antioxidánst, vasat, valamint A- és C-vitamint tartalmaznak, és növelhetik a „jó” HDL-koleszterinszintet.