Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Szuperételek a szív egészségének megőrzése érdekében

Ha túl gyakran eszünk egészségtelen ételeket, az idővel lerakódott plakkokat eredményezhet az artériák falain, és ronthatja a szív fontos funkcióit. Bizonyos tápanyagban gazdag élelmiszerek viszont ennek pont az ellenkezőjét eredményezik, amelyekből szeretnék a mai cikkünkben bemutatni néhányat.

Étcsokoládé

Ha hetente néhányszor elfogyasztunk 30 gramm 70 százalékos vagy magasabb kakaótartalmú étcsokoládét, az javíthatja a keringést, csökkentheti a gyulladást valamint az LDL-koleszterin oxidációját, amely során a molekula a szabadgyökökkel lép reakcióba. Arról nem is beszélve, hogy az étcsokoládé gazdag oldható rostokban és olyan ásványi anyagokban is, mint a vas és a magnézium.

Sötét levelű zöldek

A kelkáposzta, a mángold és a spenót fogyasztása rendkívül előnyös lehet, mivel kiváló forrásai az A-, C- és a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitaminnak. Ráadásul élelmi rostot is tartalmaznak, amely csökkentheti a koleszterinszintet. A javasolt napi mennyiség belőlük fél csésze főzve, vagy egy teljes csésze nyersen.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák három fontos részből tevődnek össze – a korpa, a csíra és a keményítőtartalmú endospermium, amelyek mindegyike élelmi rostot biztosít, és egészségesen tartja az artériákat. Mindemellett pedig az emésztést is támogatják, és csökkenthetik a krónikus gyulladásokat. Legalább 25 gramm fogyasztása javasolt belőlük naponta.

Bogyós gyümölcsök

Egy csésze áfonya vagy nyolc közepes méretű eper hetente háromszor történő elfogyasztása segíthet az artériák tágításában, és megakadályozza a plakk felhalmozódását, mivel nagy mennyiségű antioxidánst, vasat, valamint A- és C-vitamint tartalmaznak, és növelhetik a „jó” HDL-koleszterinszintet.